divendres, 13 de desembre del 2013

Santa Llúcia


SANTA LLÚCIA PATRONA DE LES MODISTES


Avui, dia 13 de desembre de 2005, se celebra Santa Llúcia, patrona del cecs i de les modistes. Verge i màrtir nascuda a Siracusa (Cecília) de bressol il·lustre. El seu culte és molt antic. Aquestes històries sempre solen anar envoltades de difuses realitats amb detalls llegendaris.

A pesar d'haver estat promesa amb un jove, consagra la seva virginitat a Déu. L'indignat promès la denuncià a les autoritats com a cristiana, i fou sotmesa a diversos càstigs, dels quals fou miraculosament llibertada. Morí decapitada en la persecució de Dioclecià. Les seves relíquies foren venerades primer a Siracusa, més tard foren traslladades a Constantinoble i a Venècia.

La seva imatge més representativa és la d'un quadre de Zurbaran, (al museu de Chartres) en el qual apareix l'esfereïdora imatge d'una jove, amb una safata a les mans que conté els seus ulls al damunt. Un dels fets esgarri­fosos, que forma part del seu martiri fou l'extracció dels seus ulls. Per aquest motiu és la patrona de les modistes, ofici en perill d'extinció, quan es realitzava de forma arte­sana. Ara aquesta activitat es realitza de forma més indus­trial, però també es necessita una vista molt acurada. Quan es creà aquesta devoció de protecció a la santa, enca­ra no s'havien inventat les noves tecnologies, la televisió en color, ordinadors i mòbils, cada cop més complicats i més diminuts, que es fa palès, perjudiquen la vista i més als nens que cada cop més petits comencen a utilitzar aquests tecnologies. Ara més que mai podem dir: "que Santa Llúcia ens conservi la vista".

Com podeu pensar, no puc passar de llarg, anomenar que Santa Llúcia fou la gran víctima del més punyent i terrible masclisme. Tants segles passats, fins ara... I que poc evolu­ciona el pensament de l'home? Quantes dones víctimes i mortes? Quantes màrtirs? Quantes santes?

Prou ja! Ara estan donant la notícia d'una dona degollada pel seu ex-marit.. Les vuit de la tarda del 13 de desembre,

festivitat de Santa Llúcia. És que la vostra ment s'ha deturat en un passat llunyà, tenebrós i impenetrable? És repulsiu el vostre comportament a la nostra societat actual, és vomitiu.