dilluns, 3 de setembre del 2012

LA VERGE DE LA CINTA AMB ELS TORTOSINS ABSENTS



El dia dos de setembre Tortosa va viure el seu gran dia de festa Major en Honor a la seva patrona, la Verge de la Cinta. El dia va començar amb l'Acte dedicat al Tortosí Absent, a les deu del matí hora d'inscriure's el participants i a les 10'30 la imposició d'insígnies de la ciutat de mà del seu Alcalde senyor Ferran Bel i la Reina de Festes Mar Audí Serret.
Com ara fa 22 anys els vaig dedicar un poema, sempre entorn a Tortosa i la devoció a la Verge de la Cinta.
Aquest any varen rebre d'insígnia 15 participants de diversos llocs: des de França, Suïssa, Ginebra, Sant Boi de Llobregat, Argentina,  Altafulla, Benidorm, Sant Celoni, a Barcelona. Gaudírem de les actuacions de Toni "el Xaparro" amb la gaita Tortosina i de la Colla Jove de Dolçainers que ompliren l'Espai Sant Domènec de música i d'emoció a l'interpretar l'himne de la Cinta i el pasdoble Tortosa. El senyor Ferran Bel ens va oferir un emotiu discurs d'agraïments i de reconeixement als tortosins visitants, la feina que fan en donar la imatge de Tortosa de cara a fora del territori, com una ciutat de futur i cada any ens puguin acompanyar en aquest Acte i els dies de la Festa Major. Després de la degustació de pastissets i mistela, gaudírem de la ballada dels gegants en honor als tortosins Absents a la plaça de l'Olivera, després la solemne Missa en honor a la Santa Cinta i a la tarda la processó.
Recordar l'Acte del tortosí absent, dins de les Festes Majors de Tortosa és com un referent també important, tenint les mires més enllà, en pobles, ciutats i gent, com així ho fa una gran ciutat. Comptem, com no, amb la estimació, que a la distància ens envien els tortosins de Vic, que ells allà també celebren les festes de la Cinta. Dies enrere per via telefònica així m'ho van fer saber, la senyora Margarida viuda del senyor Canalda i el senyor Manel Lleixà president de la Colònia Tortosina de Vic. Història que en un passat varen viure uns tortosins que anaren a viure a Vic per sempre, i que marcà un abans i un després en les seves vides i en moltes altres més.

Glòria Fandos Gràcia

Publicat en format paper al Diari de Tarragona- Ebre, a l'apartat "MIRADOR" el dia 7 de setembre de 2012.