diumenge, 21 de febrer del 2010

Presentació a Barcelona



SATISFACTÒRIA VETLLADA

Malgrat el gèlid fred i la pluja al final de la tarda, vaig viure una vetllada rica i satisfactòria el dia tretze de febrer, al Centre Lleidatà de Barcelona. Vaig sortir al migdia amb tren, amb l'especial equipatge, la meva producció literària en format paper, que consta de nou llibres, de poesia i prosa. A la presentació de l'acte ens vàrem centrar en els llibres de poesia "Llum de Tardor" i "Al vent de l'Ebre", la biografia de "Lo nostre Teixidor" l'últim Cantador del Montsià i "Empremta de dona" relats.

Les presentacions anaren al meu càrrec i la lectura de poemes compartida amb la poetessa i amiga M. Carme Roig, coordinadora de l'activitat literària. Va començar amb un breu currículum del meu itinerari literari. L'encarregat de posar el so i les imatges de les portades i del contingut de les obres presentades fou el poeta Rafel Soteras.

Del poemari "Llum de tardor" recitàrem els poemes titulats "Buidesa", "Sonet de comiat serè", entre altres. Del llibre "Al Vent de l'Ebre", "Sonets de mar i amor" de refinat i romàntic erotisme i "Camí de dona", remarcant, amb impotència i tristesa, la desigualtat i la injustícia que encara pateixen les dones a l'actualitat. Del de relats, una petita llegenda dedicada a Santa Llúcia. De la biografia del "Lo nostre Teixidor", ressaltar la importància d'aquests cantadors de la jota improvisada, típics de les Terres de l'Ebre, dotats d'un do especial, que no s'ensenya ni s'aprèn. Hem viscut el seu temps, la seva història, sense el veritable reconeixement que es mereixen Vaig recitar uns poemes del contingut de la biografia dedicats al Teixidor.

El Centre Lleidatà de Barcelona es va omplir de poesia, relats i música, enregistrada, de Rondalla i cantadors típics de les Terres e l'Ebre, i els poemes de "Enyor i "Eternitat" de sonets del llibre "Llum de Tardor", musicats per Tomás Simón d'Amposta i la veu d'Alícia González. I en directe al piano, unes peces interpretades, amb sensibilitat i precisió, per Josep Àngel Rodríguez i Fandos. Vetllada senzilla però molt entranyable, inoblidable, un pas més en els meus camins poètics que sempre estimo tant... Vers a vers, cop a cop, com digué Machado, es fa camí al caminar. I allà, a un espai de Barcelona, compartírem una part del nostre cor, i de les nostres Terres de l'Ebre, dels nostres pobles i de la nostra gent. Tornarem, ja que al públic li va semblar massa curt. Es van quedar amb ganes de més poemes recitats i de més música en directe de piano. El viatge de tornada el férem en autobús, ben entrada la mitja nit, amb un bon regust de boca. Amb el cos cansat però amb les il·lusions acomplides i amb la sensació de la feina ben feta.

Glòria Fandos Gràcia

Tortosa (Tarragona)