dilluns, 21 de desembre del 2009

S’HAGUÉS POGUT EVITAR?


El temps passa de pressa, massa, no és cosa nova, se’n va com l’alè en un dia de gebrada d’hivern, o el fum de les fogueres que fan el pagesos al camp per cremar la branques dels arbres, principalment d’oliveres, després de la poda, en un dia de vent suau; si és fort no se’n pot fer, pel perill dels incendis, és clar, o el fum de les xemeneies de les llars de foc que escalfen la casa.
El fred, aquest any, arriba tard i, amb ell, la tant anunciada proliferació de la grip nova, tema tant polèmic aquest any i, per què no, també preocupant, hem d’avançar, hem de reflexionar i intentar veure una realitat i no espantar-nos.
La gent gran em contava que havia sentit contar que quan van passar la grip de l’any 13, moria gent jove i sana, quasi d’avui per demà. Recordaven aquella grip com una tragèdia. És que no hi havia antibiòtic llavors, deien. Ara no mor ningú de la grip. Estan les vacunes, per a la gent més gran, i també més jove. A més està l’antibiòtic per evitar complicacions, com la pneumònia o la pulmonia. Teníem tota la tranquil·litat, cap preocupació, i la mort, quedava descartada completament.
Recordo l’any 1969, que vivia a un poble que es deia La Zaida, proper a Saragossa, vaig agafar una grip molt forta, amb la penicil·lina va desaparèixer. Va ser un brot de grip, inusual, doncs tota la gent del poble la va agafar. La majoria de les cases els va afectar al membres de tota la família, pares, avis, fills i nens. Tots eren al llit, amb febre, mal de cap i mal de gola, faringitis molt pronunciada que avançava cap avall, laringe i bronquis, tots estaven amb la porta de la casa oberta i el practicant feia les visites per injectar-los el medicament. Ni familiars, ni veïns, ni amics, es podien ajudar, tots estaven afectats. Es veu que era prou contagiosa. La meva mare va estar al meu costat les dues setmanes que em va durar la grip i no es va contagiar per res, fins i tot dormia al meu llit, per tenir-me millor cura. Es va fer palès que era una grip prou greu, però no va morir ningú. Ni vell, ni jove, ni gent delicada, ni en malalties cròniques, ni per casualitat. Ara apareix una grip nova, que sí que mor gent, després del avenços i mitjans de prevenció que hi ha? Em va semblar preocupant, però veig que no és tant. Crear una alarma social sense la base d’una mínima realitat, és bastant de mal gust, sincerament. Han creat una vacuna especialment per a prevenir aquesta grip a corre-cuita. Dubten dels efectes secundaris, de la seva efectivitat. Conductes escrupoloses de prevenció per evitar el contagi. S’ha creat una certa por social generalitzada, que potser s’hagués pogut evitar.

  • Publicat al Diari Tarragona, a la secció "Línea abierta", el 21 de desembre de 2009