diumenge, 4 de maig del 2008

Tortosa sense cinemes

TORTOSA SENSE CINEMES

Tortosa, capital del Baix Ebre, de més de trenta mil habitants, centre comercial de les Terres de l'Ebre des de temps immemorials.

Podem recordar que sobre la dècada dels seixanta, l'estació de ferrocarril estava en plenitud de serveis amb més de tres-cents empleats, amb la circulació de nombrosos trens de passatgers i de mercaderies, sobre tot per a l'exportació de cítrics, una de les grans riqueses d'aquestes terres, juntament amb l'oli, ametlles, fruites i verdures...avui reduïda a la mínima expressió

El Mercat Central, d'estil modernista, en ple apogeu, així com el mercat del peix, edifici més antic, ara inutilitzat.

Radio Tortosa desapareguda, que no va reaparèixer fins l'any 2000.

L'any 1965 quan vaig venir a viure a Tortosa hi havia quatre cinemes. Amb set pessetes es podia gaudir de programa doble. A la plaça d'Alfons XXl estava el Coliseu, actualment la Caixa de Tarragona, a l'esquerra el Niza, ara el Banc Central Hispano. "Es devien necessitar aquestes entitats per guardar el diners que els ciutadans estalviaven per no anar al cinema".

Queda el Fémina, tancat fa temps, el seu edifici sumptuós s'està desintegrant, trist i paulatinament, sota la mirada indiferent i conformista dels ciutadans.

Per últim el Montepio, que és el que més a resistit, també ha sucumbit al progrés i la competència dels multi-cinemes, que els tenim a Roquetes i a Amposta.

Els multicinemes no es poden comparar amb els antics cinemes, tan en amplitud com en acústica, ja que també eren teatres i es feien concerts de música. Es composaven de Platea, Platea Club, Amfiteatre, tribunes i Paradís o "Galliner" i els multicinemes no deixen de ser saletes amb una pantalla mitjana i un so inferior.

Hem de posar com a contrapès a la balança positiva la creació d'universitats...no concertades.

Passa el temps i Tortosa perd coses entranyables com els trens, el mercat del peix, l'activitat comercial, els cinemes...

Ara al 2008, són moltes les perspectives i realitats ja acomplides. Davant del Mercat del peix hi ha un complex comercial molt innovador i modern que es farà extensible al esmentat edifici La ciutat ha crescut molt, per la part de Ferreries, del Temple. La gran tasca de restauració del Centre antic. El gran Pavelló Firal, un gran esforç econòmic, que ja s'anirà amortitzant a poc a poc... L'Auditori Felip Pedrell, gran joia i molt encertat que la Sala II el faci cinema.